SZÜLETÉS HETE - SÜMEG

A Születés Hete országos kulturális és információs rendezvénysorozat részeként szervezünk számos érdekes programot Sümegen és környékén. Szeretettel várunk minden kismamát, nagymamát, anyukát, családtervezés előtt álló fiatalokat és családtagjaikat, barátaikat.

Utolsó kommentek

2011.03.02. 21:19 suddha77

Kik a szoptatási tanácsadók?

Rózsa Ibolya IBCLC laktációs szaktanácsadó:

"Nagyon sok téves információ kering arról, kik a szoptatási tanácsadók, egyesek még azt is megkérdőjelezik, hogy egyáltalán szükség van-e rájuk. Ezeket a félreértéseket szeretném eloszlatni.

Önkéntes szoptatási tanácsadók – vagy más néven: La Leche Liga csoportvezetők. A természeti közösségekben, ahol minden anya szoptatott, az asszonyok egymást segítették, tudásukat, tapasztalataikat átadták egymásnak. A mai, fejlettnek mondott világban felnőhet egy lány anélkül, hogy akár egyetlen szoptató anyát látott volna maga körül. Éppen ezért az ötvenes-hatvanas években először Amerikában, majd Ausztráliában és egyéb országokban önsegítő anyacsoportok alakultak. Az egészségügyi dolgozók eleinte nem nézték jó szemmel a „laikusok” munkáját, később azonban ráébredtek annak fontosságára. Ezek a csoportok nagy szerepet játszottak abban, hogy az egészségügy a terhesgondozásban és a gyermekágyi időszakban hangsúlyt fektessen a szoptatással kapcsolatos tájékoztatásra. Az önkéntes segítők újratanulták a szoptatás művészetét, továbbképezték magukat és a La Leche Liga volt az a szervezet, amely a legfrissebb kutatási eredményeket megosztotta a társadalommal. A La Leche Liga (LLL) a legnagyobb és legtekintélyesebb szoptatást segítő szervezet a világon. 1956-ban alakult az Amerikai Egyesült Államokban. Olyan édesanyák alapították, akik maguk is szoptatták vagy szerették volna szoptatni kisbabájukat, és ehhez az ötvenes években nem sok segítséget kaptak. Rájöttek, hogy a tapasztalt édesanyák tudják legjobban segíteni a többi édesanyát: „mother-to-mother”. Olyan édesanyák válhatnak LLL-szoptatási tanácsadóvá, akik maguk is szoptatták kisbabájukat a Liga elvei szerint, tudják képviselni a Liga filozófiáját, részt vesznek a képzésben, majd megkapják az akkreditációt. Ekkor válnak hivatalosan LLL vezetőkké. Ez egy aránylag hosszú folyamat. A Liga nem foglal állást vallási, politikai vagy egyéb, a szoptatást nem érintő kérdésekben. A ligavezetők önkéntes munkát végeznek, ingyen segítik a hozzájuk forduló édesanyákat telefonon, illetve baba-mama csoportokban. A ligavezetők valójában nem adnak tanácsot, csupán megosztják a rendelkezésükre álló információt az anyákkal, hogy ők jól informáltan tudják meghozni saját döntésüket. Magyarul azonban – jobb kifejezés híján – szoptatási tanácsadóknak hívjuk őket. A Liga képzett csoportvezetői mindig naprakész információval rendelkeznek, a szervezet mögött álló orvosi tanácsadó testület az adatok megbízhatóságáért felelősséget vállal. A nemzetközi szervezetről a www.llli.org oldalon, a magyarországi szervezetről a www.lll.hu oldalon található bővebb információ.

Laktációs szaktanácsadók (IBCLC). Néhány nagy tapasztalattal rendelkező önkéntes (LLL) szoptatási tanácsadó szeretett volna továbblépni és tudását az egészségügyben kamatoztatni. Ez az igény hívta életre a laktációs szaktanácsadói képzést és vizsgát. Megalakult a Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói Vizsgabizottság (International Board of Lactation Consultant Examiners – IBLCE), mely egy független, non-profit szervezet. A szoptatási tanácsadók 1985 óta szerezhetik meg a Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadói (International Board Certified Lactation Consultant – IBCLC) oklevelet. A laktációs szaktanácsadó (IBCLC) olyan specialista, aki a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri, illetve segít megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat. Az IBCLC nem helyettesíti a védőnőt, csecsemősnővért vagy a gyermekorvost, sokkal inkább együtt dolgozik velük, munkájával kiegészíti a munkájukat. A világ számos országában találunk szoptatási szaktanácsadókat az egészségügyben: kórházakban, klinikákon és magánpraxisban egyaránt. Eredeti végzettségüket tekintve orvosokat, nővéreket, védőnőket, szülésznőket, pszichológusokat, egészségnevelőket, szociális munkásokat és egyéb segítő foglalkozásúakat találunk köztük. Tőlünk nyugatabbra (és bizony már keletre is) az egészségügyi intézmények szívesen alkalmazzák az IBCLC diplomával rendelkező szoptatási szakembereket, így ők előnyt élveznek azokkal szemben, akik mögött nem áll a tekintélyes vizsgabizottság ajánlása. A magyar IBCLC laktációs szaktanácsadók oldalát az ibclc.hu címen érheted el.

Önkéntes szoptatási segítők. Egyre több édesanya ébred rá a szoptatás jelentőségére. Vannak, akiknek sosem volt gondjuk a szoptatással, de sokan vannak, akiknek keményen meg kellett küzdeniük érte. Közülük sokan szeretnék segíteni a többi anyát tudásukkal, tapasztalatukkal, azonban valamiért nem lehetnek sem La Leche Liga csoportvezetők, sem laktációs szaktanácsadók. Ők azok, akik – miután részt vesznek korszerű szoptatási ismereteket átadó tanfolyamokon és rendszeresen továbbképezik magukat – önsegítő anyacsoportokat, szoptatós baba-mama csoportokat indítanak. Bár ők nem hivatalos szoptatási tanácsadók, segítőkészségük, saját tapasztalatuk nem lebecsülendő. Sajnos vannak „önjelölt” szoptatási tanácsadók is, akik könyveikben, internetes fórumokon vagy egyéb módon tanácsokat osztogatnak, általában megalapozott tudás nélkül. Az ő tevékenységük több szempontból is káros. Egyrészt csecsemők egészségével, életével játszanak, amikor nem megalapozott tudás birtokában tesznek javaslatokat, másrészt könnyen összekeverik őket a valódi szoptatási tanácsadókkal, így tevékenységük rossz fényt vet a szakmára."

Szólj hozzá!

Címkék: tanácsadó szoptatási laktációs


A bejegyzés trackback címe:

https://szuleteshete-sumeg.blog.hu/api/trackback/id/tr982705558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása