SZÜLETÉS HETE - SÜMEG

A Születés Hete országos kulturális és információs rendezvénysorozat részeként szervezünk számos érdekes programot Sümegen és környékén. Szeretettel várunk minden kismamát, nagymamát, anyukát, családtervezés előtt álló fiatalokat és családtagjaikat, barátaikat.

Utolsó kommentek

2011.03.02. 21:12 suddha77

Terhesség vagy várandósság?

(Lénárd Orsi dúla oldalairól idézve:)

 

Milyen gazdag a magyar nyelv! Sokféleképpen tudjuk mondani, hogy valakinek kisbabája lesz: várandós, állapotos, terhes, áldott állapotú, anyai örömök elé néz, vagy akár viselős. A köznyelv a terhes szót használja leginkább, míg dúlaként jobban szeretem a várandós kifejezést.

Éppen ezért nagy érdeklődéssel olvastam C. Molnár Emmának, a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika pszichológusának írását a terhes szóval kapcsolatosan oldalának vendégkönyvében:

Kedves Kismamák!
Sajnálom, hogy nem ismerik a terhes szó jelentését. Ez a szó ugyanis nem terhet jelent. Sokkal szebb az eredete. Kazinczy nyelvújítása a tereh ősi magyar szónak, melynek jelentése: térben-időben kiterjedő gyönyörűség pl: “még nézni is tereh..”. Így a terhes nő jelentése: térben-időben kiteljesedő gyönyörűségben lévő.
Üdvözlettel: Dr. C. Molnár Emma

Nagyon szép gondolatok, de továbbra is úgy vélem, hogy a nyelvérzékünk a terhes szót másképp észleli. És hát saját tapasztalatomból tudom, hogy az utolsó harmad, az bizony terhes is tud lenni… Azt hiszem, mindezt összegezve maradok a várandós és várandósság szavaknál.

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség várandósság dúla


A bejegyzés trackback címe:

https://szuleteshete-sumeg.blog.hu/api/trackback/id/tr22705535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása