SZÜLETÉS HETE - SÜMEG

A Születés Hete országos kulturális és információs rendezvénysorozat részeként szervezünk számos érdekes programot Sümegen és környékén. Szeretettel várunk minden kismamát, nagymamát, anyukát, családtervezés előtt álló fiatalokat és családtagjaikat, barátaikat.

Utolsó kommentek

2011.03.21. 15:35 suddha77

A születendő gyermek érték

 

rethelyi180x180 80x80 A születendő gyermek értékMagyarország csak akkor lehet sikeres és gazdag, ha elegendő gyermek születik, ezért el kell távolítani az akadályokat a gyermekek születése elől, hangsúlyozta Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az országgyűlés népesedési vitanapján, március 8-án.

“A magyar népességfogyás megállításának sürgető szükségessége” címmel megtartott politikai vitában Réthelyi Miklós kiállt a család és a házasság védelme mellett, sorskérdésnek nevezve a népességfogyás megállítását. A kormány feladata megteremteni annak feltételeit, hogy a gyermektelenség ne jelentsen gazdasági előnyt a jövőben, illetve, hogy el tudja fogadtatni, a gyerekre ne teherként, hanem “saját életünk egy újabb lehetőségeként” tekintsünk – hangsúlyozta a miniszter, és megjegyezte: mivel népességfogyásunk komplex probléma, “nincs egyetlen csodaszer”.

Az eddig megtett kormányzati intézkedéseket sorolva Dr. Réthelyi Miklós kitért a gyes jogosultsági időtartamának 3 évre történő visszaállítására, az örökbefogadói gyes intézményének megteremtésére, a gyed havi összegének 109.200 forintra emelésére, továbbá a rászoruló gyermekek számára biztosított ingyenes vagy kedvezményes bölcsődei, óvodai, iskolai gyermekétkeztetéshez nyújtott összeg emelésére.

“Európában és Magyarországon a népesség csökkenésének megállítása a fenntarthatóság alapja” – nyomatékosította a  miniszter, rámutatva: 2010-ben először fordult elő, hogy 90 ezernél kevesebb gyermek született; a magyar termékenység a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, csökkent az elmúlt években az egy főre jutó gyerekszám és a házasságkötések száma is, nőtt az egyedülállók és a válások aránya. A szülőképes korú nők létszáma 2020-ig mintegy 250 ezer fővel fog csökkenni – tette hozzá.

Dr. Réthelyi Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a népesség csökkenése a társadalom elöregedéséhez is vezet, a munkaerőpiac átalakul, a közkiadások növekedni fognak, azaz a jóléti, valamint a nyugdíj- és egészségügyi rendszerek fenntartása veszélybe kerül, ugyanakkor a szociális ellátás iránti igény emelkedni fog.

“A kormány minden megszülető gyermeket értéknek és olyan befektetésnek tart, amely sokszorosan meg fog térülni az országnak” – hangoztatta a nemzeti erőforrás miniszter, kiemelve: a kormány elkötelezett a munkahelyteremtés iránt, mivel a munkavállalás és a gyermekvállalás összefügg egymással, illetve a kabinet célja a családok megerősítése, védelme is. A családvédelmet ugyanúgy tudománnyá kell tenni, mint a környezetvédelmet – fogalmazott a miniszter, akinek szavai szerint aki “csak a maga dolgával törődik, valójában felszámolja a kapcsolatokat, és a számlát a többiekkel, leginkább a gyerekekkel fizetteti ki”.

Kitért arra is, választási lehetőséget kell kapniuk a szülőknek: munkájukban teljesednek ki, vagy életük egy adott periódusában inkább a családi teendőknek szentelik magukat.

Hangsúlyozta a szülői felkészítés, a védőnői ellátás megerősítésének fontosságát, és érvelt a részmunkaidős foglalkoztatás arányának növelése, valamint a családi életre nevelés oktatásba való beemelése mellett.

Az abortusz kapcsán a tárcavezető rámutatott arra, hogy ha minden terhesség élveszületéssel végződne, akkor lehetne nagyjából a reprodukcióhoz szükséges teljes termékenységi arányszámot megközelíteni Magyarországon.

Úgy kell minden mást meghatározni, hogy eltávolítsuk az akadályokat a gyermekek születése elől, minden erőnkkel megóvjuk magzatainkat és újszülötteinket, és biztosítsuk kiegyensúlyozott fejlődésüket; csak ezek együtt állíthatják meg a népesség számának csökkenését – zárta felszólalását Réthelyi Miklós.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szuleteshete-sumeg.blog.hu/api/trackback/id/tr782759112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása