SZÜLETÉS HETE - SÜMEG

A Születés Hete országos kulturális és információs rendezvénysorozat részeként szervezünk számos érdekes programot Sümegen és környékén. Szeretettel várunk minden kismamát, nagymamát, anyukát, családtervezés előtt álló fiatalokat és családtagjaikat, barátaikat.

Utolsó kommentek

2011.02.10. 07:05 suddha77

A Születés Hete alapelvei

a) Természeténél fogva sem a várandósság, sem a szülés nem kóros életesemény, hanem természetes és egészséges folyamat.

 

b) Kiemelkedően fontos, hogy a várandósság, a szülés és az anyaság erőszakmentes közegben történhessen, ideértve a szavakban, intézményesített rendben gyakorolt erőszakmentességet is.

 

c) Az a mód, ahogy a szülés zajlik, kifejezi az adott társadalom kultúrájának alapértékeit. Ahogy a kultúrát, úgy a szülés körülményeit és módját is holisztikus, vagyis mindent átfogó, mindent tekintetbe vevő szemlélettel kívánatos átalakítania.

 

d) A várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak tapasztalatai kulcsfontosságúak az élet folyamatában. Ezek az élmények alapvető hatást gyakorolhatnak a nőre, a gyermekre, az apára és a családra, és hosszú távú hatásuk lehet a társadalom egészére.

 

e) A várandósság, szülés és gyermekágy körüli kérdésekben a felelős döntés alapfeltétele a kutatásokon alapuló, teljes körű tájékoztatás.  A szülés körüli támogatás a nőre és magzatra összpontosítson, egyénre szabott és humanisztikus legyen.

 

f) A magzat már a szülése idején, sőt az előtt is tudatos, érző emberi lény, és így is szükséges vele bánni.

 

g) Törekedni kell arra, hogy a várandósság idején, a szülés alatt, és a gyermekágyas időszakban ugyanazok a gondozók álljanak rendelkezésre, akiket lehetőség szerint a várandós nő választ.

 

h) Kiemelkedően fontos a kölcsönös bizalmon, tiszteleten és odafigyelésen alapuló kapcsolat a segítő és a várandós illetőleg a szülő nő, majd anya között, valamint a családdal, és/vagy azokkal, akiket ő kíván bevonni a folyamatba.

 

i) Mivel az anyatej a legoptimálisabb táplálékot jelenti az újszülöttek és a csecsemők számára, valamint a szoptatás rítusa maga alapvető az anya és a csecsemő közötti hosszantartó szeretet kapcsolat/kötődés szempontjából, ezért elengedhetetlenül fontos az anya támogatása a szoptatásban.

 

j) A várandósság, a szülés idején és a gyermekágyas időszakban kerülni kell a szükségtelen beavatkozásokat, szem előtt tartva, hogy minden orvosi vizsgálat és minden beavatkozás kockázatot hordoz mind a magzat, mind az anya számára. Komplikáció esetén az orvosi beavatkozásoknak kutatási bizonyítékokon és nem manipuláción és szuggesztión kell alapulniuk. Mindent meg kell tenni, hogy jogi (ön)védelem vagy más adminisztratív körülmény (pl. OEP-finanszírozás) ne kényszerítse az orvost arra, hogy a várandósság és a szülés természetes menetébe a legkisebb mértékben is beavatkozzon, vagy ilyen okból beavatkozást javasoljon.

 

k) Az anya és a magzat érdekei egyezők, egységben kell szemlélni őket, mivel szimbiózisban élnek egymással.

 

l) Minden nőt és magzatot megillet a méltó módon szülés és születés, a természet rendje szerint, a tudomány támogatásával.

 

(forrás: Születés Hete Közhasznú Egyesület)

Szólj hozzá!

Címkék: szülés természetes háborítatlan születéskísérők


A bejegyzés trackback címe:

https://szuleteshete-sumeg.blog.hu/api/trackback/id/tr282650796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása