SZÜLETÉS HETE - SÜMEG

A Születés Hete országos kulturális és információs rendezvénysorozat részeként szervezünk számos érdekes programot Sümegen és környékén. Szeretettel várunk minden kismamát, nagymamát, anyukát, családtervezés előtt álló fiatalokat és családtagjaikat, barátaikat.

Utolsó kommentek

2011.03.02. 21:45 suddha77

13 "Bababarát Kórház"

13 "Bababarát Kórház" van Magyarországon - melyek ezek?
 
 
A szüléskor és az azt követő napokban is a csecsemő optimális életkezdését biztosítja az a 13 magyarországi szülészet, amely most vette át először, vagy tartotta meg a "Bababarát Kórház" címet, melyre a pályázatot februárban írta ki a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság az Egészségügyi Minisztérium pénzügyi támogatásával.

A "Bababarát" kezdeményezés lényege, hogy az anyát és újszülöttjét nyomós egészségügyi indok nélkül ne válasszák el egymástól, és biztosítsák az édesanya számára mindazt a gyakorlati segítséget és információt, ami a sikeres szoptatáshoz szükséges.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF (ENSZ gyermekalapja) és számos egyéb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon és a betöltött hat hónapos korban elkezdett kiegészítő táplálás mellett a szoptatás folytatódjék legalább egy éves korig, ideális esetben két éves korig, vagy azon túl, ha az anya és gyermeke így kívánják.

A pályázaton összesen 20 millió forintot osztanak szét, a kórházak 2 millió forintot kapnak ahhoz, hogy a "Bababarát" feltételrendszer fenntartásához szükséges berendezési eszközöket, szemléltető tárgyakat, oktatási anyagokat beszerezzék.

A "Bababarát" cím nem végleges, 3 évig használható, ezt követően a cím viselése csak akkor engedhető meg, ha az intézmény az újra felmérés során is megfelelt a feltételeknek.

A következő kórházak szerezték meg, illetve tartották meg a "Bababarát" címet:

Budapest - Főv. Önk. Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet
Debrecen - DE OEC, Ált. Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Dombóvár - Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht.
Esztergom - Vaszary Kolos Kórház
Győr - Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
Kazincbarcika - DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft.
Miskolc - B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
Salgótarján - Szent Lázár Megyei Kórház
Ózd - Ózd Város Önkormányzat, Almási Balog Pál Mátrix Kórház
Pécs - PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Siófok - Siófok Város Kórház - Rendelőintézet
Szolnok - Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézet
Zalaegerszeg - Zala Megyei Kórház

A 13 "Bababarát"-tá minősített kórház összegző íveinek összevetése alapján, a kiírásnak megfelelően a pályázati pénzösszeget jelenleg 10 kórház, majd második körben 3 kórház kapja meg.
 

A díjazott intézmények rendelkeznek írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertessenek az egészségügyi dolgozókkal, az anyákat tájékoztatják a szoptatás előnyeiről és gyakorlatáról, segítik, hogy az újszülöttet már a születést követő első félórában a mellre tehessék. (Ez úgy értendő, hogy közvetlenül a megszületése után helyezzék az újszülöttet bőrkontaktusba az anyjával, tartsák ott legalább egy óra hosszat és bátorítsák az anyát, hogy felismerje, mikor áll készen az újszülött a szopásra és ajánljanak fel segítséget, ha szükséges.)
Megmutatják az anyáknak, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha valamilyen okból el vannak különítve az újszülöttjüktől, a csecsemő nem kap az anyatejen kívül más ételt vagy italt, amennyiben az orvosi szempontból nem indokolt.
Általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése (rooming-in) a nap 24 órájában, ösztönzik az igény szerinti szoptatást, a szoptatott csecsemőnek nem adnak cumit, és támogatják a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását, az egészségügyi intézményekből távozó anyákat ezekhez irányítják.

 

 

forrás: Házipatika.com

Szólj hozzá!

Címkék: kórház bababarát


A bejegyzés trackback címe:

https://szuleteshete-sumeg.blog.hu/api/trackback/id/tr412705630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása