SZÜLETÉS HETE - SÜMEG

A Születés Hete országos kulturális és információs rendezvénysorozat részeként szervezünk számos érdekes programot Sümegen és környékén. Szeretettel várunk minden kismamát, nagymamát, anyukát, családtervezés előtt álló fiatalokat és családtagjaikat, barátaikat.

Utolsó kommentek

2011.03.21. 20:19 suddha77

"Aranyóra"

Az “aranyóra” a szülést követő első pár óra, amikor a születés nehéz és fárasztó útját végigjáró kisbaba végre megpihenhet, ellazulhat édesanyja ölelő karjaiban. A szülés közben mind az anya, mind a baba szervezetében olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek különösen éberré és figyelmessé teszik őket, és nagyban segítik a kapcsolatfelvételt, az egymásra hangolódást és a kötődést.

Az újszülött baba éberen nézelődik

Az újszülött megszületése után nem sokkal tágra nyílt szemekkel néz, keresi édesanyját, és próbálja vele felvenni a kapcsolatot. Rögtön az emberi arcra fókuszál, és veleszületett reflexei egy része (pl. fogóreflex, karolóreflex) is a kapcsolatfelvételt segítik. Meg kell találnia, akihez tartozik, aki szereti és ápolja, hiszen évmilliók óta ez a záloga  túlélésének. Az édesanya persze mindezt ösztönösen érzi és tudja, és kisbabája látványa, illata, érintése azonnal kiváltja belőle a gondozást, a törődést és a szeretetet. Ideális esetben baba és mama az “aranyórát” teljes zavartalanságban, bőr-bőr kontaktusban együtt töltik. Ismerkednek egymással, elmerülnek egymás tekintetében, pihennek, és a legtöbb baba szinte rögtön megpróbálkozik a szopással.

 

Forrás: itt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szuleteshete-sumeg.blog.hu/api/trackback/id/tr322760187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása