SZÜLETÉS HETE - SÜMEG

A Születés Hete országos kulturális és információs rendezvénysorozat részeként szervezünk számos érdekes programot Sümegen és környékén. Szeretettel várunk minden kismamát, nagymamát, anyukát, családtervezés előtt álló fiatalokat és családtagjaikat, barátaikat.

Utolsó kommentek

2011.03.02. 22:08 suddha77

Természetes tanácsok kismamáknak

 

A várandósság folyamán a hormonális változás miatt megváltozik a szervek mûködése. Nagy terhelés hárul az anya szervezetére, melynek alapja egyértelmûen a méh növekedése. Ez természetesen hatást gyakorol az anya keringésére és a környezõ szervekre is.

<script type="text/javascript" src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=4725&nah=!ie&ord=46032924"></script>

 

Ezek a változások a várandósság megtartása, a baba fejlődésének biztosítása, valamint a szülőcsatorna szülésre való felkészítése miatt szükségesek.


Sorozatunk első cikkében megismerkedhetsz a várandósság alatti változásokkal az idegrendszer, a csontrendszer és a bőr témakörében. Ezekről nemcsak a már várandós kismamáknak kell tudni, hanem mindenkinek, aki valamikor szeretne anyai örömök elé nézni. Emellett praktikus tanácsokat kapsz a természet patikájából néhány gyakori problémára.


Az idegrendszer változásai

Ebben az időszakban megfigyelhető az aluszékonyság, a fáradékonyság, a hangulatingadozások, néhanapján az ingerlékenység, valamint az első trimeszterben jelentkező hányinger és hányás.

Ahhoz, hogy megelőzzük a hányingert, esetleg a hányást, egy-két jó tanácsot érdemes megfogadni.


• Sose engedd teljesen kiürülni a gyomrot.
• Reggel éhgyomorra rágcsálj el néhány szem gyömbéres kekszet.
• Napjában többször egyél kevesebbet.
• Figyelj arra, hogy a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket juttasd be a szervezetedbe. Főként figyelj a B-vitaminokra.
• Ha mégis rád törne a hányinger, igyál gyógyteát (a fodormenta megfelelő erre) vagy vegyél be B6-vitamint. A homeopátiás készítmények közül is találhatsz számodra megfelelőt.
 

A második trimeszter nyugodt és kiegyensúlyozott időszak. Ilyenkor a legtöbb kismama, ha tehetné, megváltaná a világot. Szeretne mindent kipróbálni, amit eddig még nem, fizikailag strapabíróbb, ezért ilyenkor fantasztikus hatású lehet a nagy séta, a mozgás élménye.

Szülés felé segít a virágterápia

A várandósság utolsó szakaszában azonban gyakoribbá válik a szüléstől való félelem gondolata, esetleg a baba egészségéért való aggódás.
A komplementer medicina természetesen segítségünkre van ezen gondok orvoslásában, esetleg kiegészítésében. A lelki problémák kiváló gyógyítója lehet például a Bach-virágterápia.

Dr. Bach – angol orvos – szerint mindenkinek van egy típusgyógyszere, amely összhangban áll a természetével és a személyiségével. A készítmények alkalmazásának alapelve, hogy minden betegség – legyen az testi vagy lelki – a belső egyensúly megbomlásából ered, melyre a természet gyógynövények, napfény, forrásvíz és friss levegő formájában hatásos ellenszereket kínál.
A készítmény tömény törzsoldat (vízbe helyezett virágok alkohollal tartósított kivonata) formájában vásárolható meg.

• Használata: Vegyél egy 30 ml-es pipettás üveget, amit tölts fel forrásvízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel. A használni kívánt törzsoldatból tegyél 3 cseppet az üvegbe, valamint 2 csepp tiszta alkoholt. A hígított orvosságból naponta 3 × 4 cseppet kell bevenni ugyanabban az időben.

A következő eszenciák használata segíthet:

• A stressz- és sokkállapotok feloldására használatos Elsősegély cseppek (Rescue Remedy), ami öt alkotóelemből áll, és általánosan javítja a közérzetet és csökkenti a félelmet, másrészt kiegészítésként erősíteni lehet a hatást:
• Bohócvirág (Mimulus: a szüléstől, eszközöktől stb. való félelem ellen).
• Rezgőnyár (Aspen: nem világos eredetű félelem, rémálmok ellen).
• Tárnics (Gentian: pesszimista, „minden balul üthet ki” alapállás kezelésére).
• Jerikói lonc (Honeysuckle: amikor a kismama inkább szeretne várandós maradni, és ez késlelteti a szülést).
• Vadrózsa (Wild Rose: apátia, érdektelenség kezelésére).
• Szikárka (Scleranthus: erős érzelmi hullámzások enyhítésére).

A készítmények sorából kiemelném a bohócvirágot (Mimulus), ugyanis bizonyítottan jó hatású konkrét félelmek oldásában, mint például a baba egészsége, a szülés kimenetele. A várandósság első pillanatától érdemes szedni, mert használatával ritkábban alakulnak ki a 9 hónap alatt az előzőekben említett problémák.
 

A csontrendszer változásai

Mivel a csontok mésztartalma csökken ebben az időszakban, az ízületek fellazulnak. Ez leginkább a szeméremcsonti, valamint a csípő- és keresztcsonti ízületre jellemző. A gerinc ágyéki szakaszára most igazán nagy terhelés kerül, mivel eltolódik a súlypont, emellett az egyensúly is labilis lesz.
Ha ilyen problémával küzdesz éppen, akkor javaslom a kismamajógát. Egy rövid gyakorlat ízelítőül:
 

Macskapóz (Mardzsari ászana)

Helyezkedj el kényelmesen térdelőtámaszba. Lélegezz mélyet, és közben készülj fel a gyakorlatra. Kilégzéskor a keresztcsonttól indulva kezdd el domborítani a hátad, végül a fejedet is hajtsd le. Érezd, ahogyan megnyúlik a gerinc alsó szakasza. Belégzéskor szintén a keresztcsonttól indulva egyenesítsd a gerinced. Végezd el a gyakorlatot ötször. Figyelj a hullámzás ritmusára.
Hatása: növeli a gerinc mozgékonyságát, erősíti a gerinc melletti izmokat, átmasszírozza a babát és az alhas területét.  

A bőr változásai

A várandósság alatt észrevehetően gyorsabban nő a köröm és a szőrzet, valamint fokozottabb lesz az izzadás is. Átmenetileg a hajhullás is fokozódhat. A leggyakoribb probléma azonban mégis az úgynevezett striák (terhességi csíkok) megjelenése. Ezek főként a hason, a farpofákon, a mellek és a csípő területén alakulnak ki. A bőr alatti kötőszövet hosszirányú repedései okozzák, de szerepet játszanak a hormonális változások is.



Fantasztikus hatásúak ilyenkor a magas E-vitamin-tartalmú illóolajok, például:



• Jojobaolaj:

gyorsan felszívódik és sok értékes tápanyagot tartalmaz. Száraz bőrre használják, mert lágyítja és nedvesíti azt.



• Avokádóolaj:

táplálja a száraz, vízhiányos bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalma miatt kiválóan alkalmas a striák kezelésére.



• Búzacsíraolaj:

magas E-vitamin-tartalommal bír. Szintén száraz, repedezett bőrre ajánlott a használata. Megelőzhető vele a bőr ráncosodása.



• Napraforgóolaj:

szintén magas E-vitamin-tartalmú olaj.



• Lenmagolaj:

jelentős E-vitamin-tartalma miatt hasznosnak bizonyul hegek, terhességi vagy fogyási csíkok kezelésekor, azonban gyorsan megromlik.



• Ligetszépeolaj:

magas gamma-linolinsav-tartalma miatt biztosítja a bőr egészségét. Enyhíti valamennyi bőrbetegség tüneteit. Gyorsan avasodik.

 

 

Forrás:

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szuleteshete-sumeg.blog.hu/api/trackback/id/tr772705682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása