SZÜLETÉS HETE - SÜMEG

A Születés Hete országos kulturális és információs rendezvénysorozat részeként szervezünk számos érdekes programot Sümegen és környékén. Szeretettel várunk minden kismamát, nagymamát, anyukát, családtervezés előtt álló fiatalokat és családtagjaikat, barátaikat.

Utolsó kommentek

2011.03.21. 20:42 suddha77

A babamasszázsról

Már az időszámításunk előtti 1800-as években Indiában, az Ayurvedikus gyógyítás részeként legalább két kötetet írtak a gyermekmasszázs-technikákról és anekdotikus beszámolókat annak jótékony hatásáról a különböző csecsemőproblémákkal kapcsolatban. A bébimasszázs számos kultúrában /pl. Indiában is/ évszázadok óta nagy hagyományokkal bír, s a mindennapos gondozás fontos, kihagyhatatlan részét képezi.

A különböző masszázs módszereknél a lényeg ugyanaz: a baba érintése, simogatása, masszírozása s a bennünk lakozó egészség, béke, nyugalom és szeretet átadása a kezünk által. Ösztönösen is masszírozhatod a kisbabád, de nem árt ha van némi tudatosság is a mozdulataidban.

A baba masszírozása, a bőr stimulációja már az anyaméhben megkezdődik, amikor az anya, különböző tornagyakorlatokat végez vagy éppen takarít, amikor a méh izomzata ráfeszül a kis testére. A születés pedig már az egész izomzatot is alaposan megmasszírozza. Számos vizsgálat, kutatás igazolta a masszázs csecsemőkre, újszülöttekre, koraszülöttekre, sérült babákra gyakorolt jótékony hatását.

A kicsik masszírozásakor a legjobb tanár maga a baba: ő fog vezetni, irányítani, ő mondja meg mikor, milyen erővel nyúlj hozzá, mi esik jól neki, melyik fogásból szeretne többet kapni, melyik testrészénél időzz el.

A masszázst érdemes a lehető legmegfelelőbb körülmények között elkezdeni. Fontosak a következők: a szülő megfelelő lelkiállapota, ráhangolódása /lazítás/, a baba alkalmas állapota /ne legyen éhes, túl éber de túl álmos sem/, megfelelő szobahőmérséklet, hogy a kicsi meztelenül is jól érezhesse magát.

A fény ne felülről jöjjön. Egy megfelelő, halk zene segít a ráhangolódásban és bizonyos ritmust is ad a mozdulatainknak. Fontos a jó masszázsolaj pl. napraforgó, búzacsíra. Egy reggeli élénkítő masszázzsal jól indulhat a nap, s egy esti nyugtató masszázstól pedig édesebb lesz az alvás.

Minden babának szüksége van bizonyos időre ahhoz, hogy megszokja ezt az új érzést. Tehát, lassan fokozatosan szoktassuk hozzá az új ingerekhez. A masszázs hatása a babára: javítja a vér- és nyirokkeringést, stimulálja az immunrendszert, fájdalomcsillapító, segíti az agy és a test közötti kommunikáció kiépülését, valamint segíti a pozitív test- és énkép kialakulását is.

Megtanítja a rendszeres felfrissülés érzésére, ami felnőttkorban is átsegíti majd a nehéz helyzeteken. Megalapozza a szeretet, kötődés, biztonság érzését, így a szülő közelebb kerül a gyermekéhez. A masszázs segít megérteni a kicsi sajátos, nonverbális nyelvét, s az alapos megismerés által a baba bizonyos jelzéseire a legszakszerűbb válasz adható. A masszázs által hamar megtanulható mikor feszült s mikor laza, nyugodt a kisbaba. Az anyáknál a masszírozás fokozza a tejtermelődést, a szülő nyugodtabb lesz. A babák masszírozása tehát egy meghitt programja lehet a családnak, ami megerősíti az anyaság, apaság érzését s ráadásul számos pozitív hatása van a baba fejlődésére.

 

(Iveszicsné Varga Tünde  védőnő) forrás

 

A Születés Hete sümegi programjain is lesz lehetőség megismerkedni a babamasszázs módszerrel. További információk itt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szuleteshete-sumeg.blog.hu/api/trackback/id/tr142760265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása